Angst en stress verwerking bij politie

Dat stress zich opslaat in het lichaam krijgt steeds meer wetenschappelijke onderbouwing. In het politiewerk, waar dagelijkse blootstelling aan hoge druk en stressvolle situaties eerder regel dan uitzondering is, wordt het herkennen en aanpakken van lichamelijke stresssignalen (en chronische klachten die hieruit voortkomen) steeds crucialer. Onderzoekers zoals Bessel Van der Kolk, Peter Levine en David Berceli schrijven al jaren uitgebreid over het belang van het lichaam bij het verlagen van stress en het helen van trauma.

Wanneer het leven vele van je eist, is het soms moeilijk om dit te accepteren en je hieraan over te geven. Denk bijvoorbeeld aan een agent die na een  ingrijpende ervaring direct weer paraat moet staan voor de volgende oproep, zonder tijd om te herstellen van wat er zojuist is gebeurd. Veerkrachtige weerbaarheid biedt de mogelijkheid om te herstellen tijdens het werk. Maar wanneer daar (onverwerkte) emoties bij komen kijken en je tegelijkertijd ook nog professioneel dient te functioneren in je rol kan het heel lastig zijn om scherp te blijven en tegelijkertijd te herstellen van opgebouwde stress. Dus hoe doe je dat? Hoe kan je, terwijl het leven op verschillende fronten veel van je vraagt, tot rust komen, herstellen én scherp blijven functioneren?

Het antwoord op deze vraag heeft voor iedereen een individuele toepassing, maar de basis is voor iedereen gelijk. De sleutel ligt namelijk in het lichaam. Hier leer je om stress niet weg te duwen, maar deze juist te accepteren. Ofwel: om niet tegen de stress te vechten en hiertegen te verkrampen, maar juist de stress gebruiken om helderder te worden en het weer te laten zakken zodra de situatie voorbij is. Zelfs wanneer de druk die we ervaren vanuit onszelf komt, is het nog steeds belangrijk dat je leert om deze druk af te bouwen om je lichaam de kans te geven te rusten. Wanneer je dit kan, dan zul je leren om de stress, de angstige gevoelens en de emoties niet als vijand ervaren, maar juist als tools en boodschappen vanuit je lijf om meer in balans te komen. Door helderder te kunnen voelen wat er in je lijf gebeurt, kan je je kompas elke dag een beetje strakker afstellen en hierdoor jezelf steeds beter leren kennen en daarmee je functioneren verbeteren.

De eerste stap voor de verwerking van stress, is gaan herkennen waar de stress vastzit. Dit doe je door het lichaamsbewustzijn te vergroten, de signalen van stress te herkennen en door op individuele basis te begrijpen waar de stress in het lichaam gevoeld wordt. Vervolgens kan je gaan herkennen hoe je je tegen de stress verzet. Lichamelijk, emotioneel of mentaal. Wanneer het lichaam dus bewust wordt betrokken bij het verwerkings- en helingsproces, is weerbaarheid een natuurlijke consequentie. Denk bijvoorbeeld aan een agent die na een stressvolle situatie bewust een paar minuten neemt om zijn ademhaling te vertragen en fysieke spanning in zijn schouders, kaak of handen los te laten, voordat hij verdergaat met zijn dienst.

Previous
Previous

Anders om leren gaan met stress en spanning