Veerkrachtig Weerbaar

Op maat gemaakte weerbaarheidstrainingen voor professionals die (weer) sterk in het leven willen staan

Welkom

Welkom op de website van Veerkrachtig Weerbaar. Hier vind je een unieke veerkracht en weerbaarheidstraining, gericht op professionals die (weer) sterk in het leven willen staan. Daarnaast bieden we individuele trajecten aan, gericht op lichaamsgerichte therapie, burn-outpreventie en -herstel, en begeleiding bij trauma en ingrijpende gebeurtenissen. Met een unieke aanpak, waarin het lichaam altijd centraal staat, ondersteunen we individuen om op duurzame wijze spanning los te laten, te herstellen en inzicht te krijgen in hoe belemmerende patronen hun leven beïnvloeden – en vooral hoe ze deze kunnen doorbreken.

Onze focus ligt op blijvende verandering en veerkracht die écht standhoudt.


De veerkracht- en weerbaarheidstraining

Tijdens deze training leren de deelnemers de diepere laag van veerkrachtige weerbaarheid kennen, door stress en angst te gaan gebruiken als transformerende en herstellende kracht in hun werk en leven. Door de aandacht te verschuiven van hoofd naar lichaam ontstaat er de mogelijkheid om angst en stress niet als vijand te ervaren, maar juist als tool voor ontwikkeling en herstel. Tijdens de training is er ruimte voor zowel persoonlijke als werkgerelateerde ervaringen en hierdoor leren de deelnemers zichzelf, het functioneren van hun lijf én de praktische toepassing in het werkveld beter begrijpen, met veerkrachtige en duurzame weerbaarheid als resultaat.


Veerkracht en weerbaarheid

Om weerbaarheid te trainen dienen we onze aangeleerde reactie op stress en angst te veranderen om zo het lichaam de kans te geven te doen waar het goed in is, namelijk: helen, herstellen, reguleren en zichzelf terugbrengen naar balans. Weerbaar zijn betekent namelijk niet onaantastbaar zijn, of geen angst kennen. Het tegenover gestelde juist; weerbaarheid betekent dat je kan erkennen dat het leven spannend, pijnlijk, oneerlijk of moeilijk kan zijn, en dat je desondanks nog steeds kan vertrouwen op jezelf en op je lichaam.

De lichamelijke ervaring

Van een brok in je keel, pijn in je hart en een knoop in je maag tot aan knikkende knieën, aan de grond genageld staan en de rillingen die over je rug lopen; al deze uitspraken hebben te maken met onze ervaring als mens en laten zien wat voor centrale rol ons lichaam hierin speelt. Alles wat we doen en ervaren, gebeurt via het lichaam. Dat geldt dus ook voor stress, spanning, angst en trauma. Het lichaam betrekken bij het proces van balanceren, optimalisatie, herstel en ontspanning is dus niet alleen logisch, het is noodzakelijk. 

Over mij

Mijn naam is Leander Ruivenkamp, oprichter van Veerkrachtig Weerbaar en toegewijd aan een sterk, gezond en veerkrachtig Nederland.

Als gediplomeerd lichaamsgericht therapeut en specialist op het gebied van trauma- en stressverwerking, heb ik mogen werken met zeer uiteenlopende thematiek, zoals: depressie, burn-out, (jeugd)trauma’s, rouwverwerking, emotionele blokkades en mentale én lichamelijke klachten. Ik werk zowel individueel als in groepsverband en ik heb gewerkt met cliënten vanuit de Brandweer Amstelland, Politie Amsterdam en zorg- en ziekenhuispersoneel.

De inspiratie voor mijn trainingen haal ik uit mijn studie tot lichaamsgericht therapeut, mijn ervaring in verschillende Martial Arts, bewegingsmethodieken, ademwerk, meditatie en vroegere opleidingen in de buitensport.

Het belang van het lichaam

Tijdens een ingrijpende gebeurtenis maakt het lichaam een grote hoeveelheid energie aan, die ook weer via het lichaam afgevoerd moet worden. Een ingrijpende gebeurtenis wordt een trauma, wanneer de aangemaakte energie niet volledig wordt verwerkt en dus vast komt te zitten. Hierdoor blijft het lichaam moeite doen om zichzelf terug naar balans te brengen. Het resultaat kan zijn: een hoge hartslag, snel emotioneel, weinig energie, snel overweldigd, druk op de borst, spanningsklachten zoals hoofdpijn, prikkelbare darm of migraine, mogelijke flashbacks en een constant, onderliggend gevoel van naderend gevaar. Soms ook wel eens een ‘angststoornis’ genoemd.

De mechanismes die het lichaam gebruikt om te balanceren zijn hetzelfde bij zowel stress als trauma. Dit is omdat in essentie een trauma hetzelfde is als stress, maar dan in extreme hoeveelheid. Er wordt in één klap zo veel stress en angst aangemaakt dat het lichaam overschakelt naar een diepe overlevingsstand en de volledige perceptie van de persoon veranderd. Een trauma is de herinnering van de gebeurtenis, in het lichaam.